Een heerlijke kop thee is verfrissend, opbeurend en rustgevend. Toch spreken we nog steeds mensen die bijvoorbeeld thee te sterk vinden. Of te slap. Of die niet graag groene thee drinken omdat het te bitter zou zijn (wat niet zo hoeft te zijn!) Veel is een kwestie van persoonlijke smaak. Wellicht houdt u van een sterke zwarte thee met een wolkje melk. Of geniet u vooral van een delicate Japanse sencha thee? Thee zetten is niet moeilijk, maar er zijn een paar aandachtspunten om uw kopje thee op de lekkerste manier te drinken.

In onze online winkel bieden we u verse theesoorten, kruiden- en fruitinfusies van hoge kwaliteit. Op elke verpakking is specifiek advies opgenomen om de thee zo optimaal mogelijk te bereiden. Elke soort heeft een eigen bereidingswijze. Daarbij zijn er enkele aspecten die van invloed zijn op de smaak, zoals uw zetmethode, het water, de temperatuur, de tijdsduur van het trekken, e.d.

Het zetten van diverse theesoorten
Voor het zetten van een kop of een mok thee wordt over het algemeen 2 gram thee gebruikt. Dit is ongeveer de hoeveelheid in een gewone theelepel. Voor een pot thee van 0,8 liter gebruikt u dan ongeveer drie à vier theelepels. Om de trektijden van de verschillende theesoorten nauwkeurig aan te kunnen houden maakt u gebruik van een thee-ei, filter(zakje) of theeklem. Hiermee kunt u de thee weer gemakkelijk uit het water verwijderen als deze voldoende heeft getrokken.

Algemene richtlijn temperaturen
Er bestaat een algemene richtlijn voor temperatuur en trektijd van de hoofdcategorieën thee. Bijzondere theesoorten kunnen hiervan afwijken. Bij al onze producten leveren we een specifiek advies in watertemperatuur en trektijd.

Soort

Temperatuur

Tijd

Zwarte thee

Tussen 85oC en 95oC

3-5 minuten

Groene thee

Tussen 70oC en 80oC

2-3 minuten

Oolong thee

Tussen 75oC en 85oC

3-4 minuten

Witte thee

Ongeveer 80oC

6-8 minuten

Kruiden
(waaronder rooibos)

Tussen 85oC en 90oC

4-6 minuten

Fruitinfusies

Ongeveer 85oC

6-9 minuten


Zoals u ziet gebruiken we nooit kokend water. Meer over het gebruik van water kunt u HIER vinden.

Verklaring bij de tabel:

Zwarte thee
Zwarte thee is geoxideerd theeblad. Dit is bestand tegen een hogere watertemperatuur en moet over het algemeen wat langer trekken dan een groene thee.

Groene thee
Groene thee bestaat uit niet-geoxideerd theeblad. Het blad bevat veel tannine, die meteen vrijkomt als er te heet water wordt gebruikt. Dit veroorzaakt een bittere, wrange bijsmaak in de thee. Dit voorkomt u door water op een lagere temperatuur te gebruiken en de thee kort te laten trekken. De smaak komt hiermee optimaal vrij, zonder dat er een bittere smaak ontstaat.

Oolong en witte thee
Eveneens soorten waarbij het blad niet (volledig) is geoxideerd. Daarom is het belangrijk dat u ook bij deze soorten op uw watertemperatuur let, zodat de thee geen bittere bijsmaak zal krijgen. De trektijd is over het algemeen wat langer.

Kruiden- en fruitinfusies
Voor kruiden- en fruitinfusies duurt het over het algemeen wat langer voordat deze hun smaak goed aan het water afgeven. Laat ze daarom wat langer trekken in het water. Een hogere temperatuur is mogelijk. Let erop dat de kruiden en/of het fruit tijdig uit het water gehaald worden. De smaak kan na verloop van tijd erg intens worden.