Een betere smaak

We hebben op een andere pagina gesproken over de kwaliteit van theeblad. De cultivatie en productiewijze van het blad bepalen voor een groot deel de smaak en diepte van de thee. Ook kunnen er smaken aan het blad worden toegevoegd. Dit noemen we ‘parfumeren’ of ‘aromatiseren.’ Al eeuwenlang worden kruiden, fruit en andere producten toegepast om de natuurlijke smaak van voeding te wijzigen of te versterken. Het uiteindelijke doel: een andere (betere) smaak creëren. Zoals er tal van voedingsmiddelen zijn waar aroma’s aan kunnen worden toegevoegd, is ook thee een product dat te parfumeren is, waardoor een nieuwe theesmaak kan worden gemaakt.

Natuurlijke smaken
Als men spreekt over geparfumeerde of gearomatiseerde thee, dan heeft dit voor veel mensen een chemische ondertoon. Een toegevoegd parfum kan inderdaad bestaan uit kunstmatige ingrediënten, die in een laboratorium worden ontwikkeld. Zo worden vrijwel alle supermarkt-theeën kunstmatig geparfumeerd. Ook hier laat kwaliteit zich onderscheiden. Een toegevoegde smaak hoeft absoluut niet chemisch te zijn. Smaken kunnen bijvoorbeeld bestaan uit de toevoeging van bloemen, bloesems, specerijen, kruiden, noten en stukjes fruit. Daarnaast bestaan er ook natuurlijke aroma’s, die afkomstig zijn uit de onttrekking van een vloeibare essence (of olie) uit natuurlijke grondstoffen. (Denk daarbij bijvoorbeeld aan essentiële oliën die uit fruit worden gewonnen).

Klassieke geparfumeerde theesoorten
De meest bekende gearomatiseerde zwarte theesoort wordt door veel mensen niet als gearomatiseerd beschouwd, maar gezien als ‘gewone’ thee: Earl Grey. Ook deze soort heeft een toegevoegde smaak gekregen in de vorm van een essentiële olie, die wordt gewonnen uit de schil van bergamot (een kleine peervormige citrusvrucht). In groene thee is jasmijnthee de meest bekende geparfumeerde soort. Deze thee kan op twee manieren worden geproduceerd: door de hele jasmijnbloesem aan een groene thee toe te voegen of door balen jasmijnbloesem enkele dagen dicht tegen het theeblad aan te leggen. In de eerste variant is de smaak van de thee iets zoeter (door de toegevoegde bloem); in de tweede variant (jasmijnparel) heeft het theeblad de smaak van de bloem in zich opgenomen, wat leidt tot een frissere jasmijnthee.

Alle soorten geparfumeerde thee, rooibos en kruiden- en fruitinfusies die Four Leaves aanbiedt zijn louter natuurlijk op smaak gebracht.