Er was eens… een theewinkel. Zo zou het verhaal van Four Leaves goed kunnen beginnen. “Was” want de fysieke theewinkel bestaat niet meer. In september 2012 opende Four Leaves haar deuren aan de Spiegelgracht in het centrum van Amsterdam, op steenworp afstand van het Rijksmuseum. Four Leaves was gevestigd in een fantastisch pand: ruim en met een geweldige uitstraling voor zowel de winkel als de daarboven gelegen theesalon. Toch zag het pand er helemaal in het begin ook niet zo uit: vieze vloeren, vocht in de muren en enkele lekkages, waarmee er letterlijk paddenstoelen groeiden op de ondervloer. Dat moest dus eerst worden verholpen!

Opening Four Leaves 
Na een uitgebreide renovatie werd op 2 september 2012 het openingsfeestje gehouden voor familie, vrienden en andere genodigden die mee hebben geholpen aan de aanloop naar de nieuwe theewinkel. Op 5 september 2012 opende Four Leaves haar deuren voor het publiek.


(Foto: Sebastiaan ter Burg)

Zoals met elk nieuw bedrijf waren de eerste paar jaar uitdagend. Je kunt zelf een visie hebben, maar deelt het publiek deze ook? Gelukkig groeide de klantenkring van de winkel in de eerste maanden na de opening gestaag. Gedreven door de zoektocht naar een eerlijk product en betere smaak werden zij trouwe volgers. Nog steeds zijn veel klanten van het eerste uur klant bij Four Leaves.

Renovatie Spiegelgracht
Een uitdagende periode volgde alweer vrij snel. Begin februari 2013 werden riolering, bedrading, wegdek en stoep van de Spiegelgracht vervangen. Elke winkel krijgt het moeilijk als in de eerste paar maanden na de opening de weg wordt vernieuwd en daarmee het publiek tijdelijk wordt omgeleid. De eerste trouwe klantenkring heeft Four Leaves door die moeilijke periode heen geholpen!

Opening Rijksmuseum
De opening van het Rijksmuseum in april 2013 zorgde voor een drastische wijziging in het straatbeeld van de Spiegelgracht en Nieuwe Spiegelstraat. Met de opening van het vernieuwde Rijksmuseum opende (na tien jaar) ook de onderdoorgang door het museum weer, wat een grote stroom aan publiek vanuit het Museumkwartier en Oud Zuid door de straat bracht.


(Foto: ANP/Robin Utrecht)

Deelname aan Taste of Amsterdam
Het Amstelpark in Amsterdam verandert één maal per jaar (rond eind mei, begin juni) in een verzamelplaats van chefs en hun signature dishes. Taste of Amsterdam is een foodie-festival, waar bedrijven in goede smaak een ontmoeting hebben met het foodie-minded publiek. Het evenement staat in het teken van proeven en ontdekken. Four Leaves nam in juni 2013 deel aan Taste dat leidde tot de eerste contacten met restaurateurs, die eveneens op zoek waren naar een betere theebeleving. Vanaf dat moment startte de groothandel van Four Leaves aan de betere restaurants, hotels, koffiebars, clubs en brasseries.

In de jaren die volgden groeide Four Leaves uit tot een ambassadeur voor goede smaak. Veel mensen bezochten de salon en lieten zich graag voorlichten in de winkel over het vinden van hun geliefde theesoorten. De sluiting van de winkel kwam dan ook voor velen als een donderslag. De nieuwe pandeigenaar kondigde ingrijpende renovaties aan, gericht op de bovengelegen appartementen. Dit maakte dat we uiteindelijk tot de conclusie kwamen dat het beter was dat we ieder onze eigen weg zouden gaan.

Na de sluiting van de winkel brengt de lancering van de vernieuwde website van Four Leaves in juni 2017 nieuw elan. De eerste stap vooruit is weer gemaakt en de stap terug naar het centrum van Amsterdam is een kwestie van tijd ;-)