Gunstige invloed

Naast dat thee een erg lekkere drank is om te drinken, heeft het ook gezonde voordelen voor het lichaam. Niet voor niets is thee ook in China na zijn ontdekking eeuwenlang een drank geweest die de maag tot rust bracht na een maaltijd. Ook bij de introductie van thee in de Westerse wereld wordt thee gezien als een drank die een gunstige invloed zou hebben op de gezondheid. Dit wordt in vrijwel alle zeventiende-eeuwse reisbeschrijvingen en andere publicaties die betrekking hebben op China en Japan benadrukt.

Geschiedenis
Dr. Jacobus Bontius (arts en fysicus, werkzaam in Batavia) zette op een meer wetenschappelijke wijze de medicinale kwaliteiten van thee uiteen in een door Piso uitgegeven werk, dat in 1658 in Amsterdam verscheen. Zo werd toen al vastgesteld dat een warm aftreksel van de theebladeren op wonderbaarlijke wijze de maag en ingewanden versterken. Toch werden medische kwaliteiten van thee in de loop van de zeventiende en achttiende eeuw ook aangevochten door talrijke deskundigen. Deels doordat in sommige publicaties de “medicinale waarden” wel erg ruim omschreven. Zo werden in het pamflet ‘Krachten vande Thee” (omstreeks 1680) maar liefst zesentwintig ‘Deughden’ opgesomd, waaronder: “…Suyvert het grove Bloedt’… ‘Verdryft de sware Droomen’…’Verjaeght de Dommigheyt’…’Doet de vreese wycken’…en ’Scherpt het Vernuft.’

Onderzoek
Door de eeuwen heen heeft de wetenschap thee als dankbaar te onderzoeken product beschouwd. Thee is een natuurlijk product, dat zonder toxische toevoegingen of conserveringsmiddelen kan worden genuttigd. Daarnaast is vastgesteld dat het een aantal gezondheidsbevorderende waarden heeft. Zo brengt het de maag tot rust na een maaltijd of tijdens ziekte. Het zorgt voor een verhoogd concentratieniveau (doordat het blad van nature caffeïne/theïne bevat). Theeblad bevat ook meerdere mineralen, zoals fluor, calcium, kalium en magnesium. Deze mineralen spelen een rol in bijv. de mondhygiëne (helpen o.m. tandbederf te voorkomen). Theeblad bevat ook onder andere de vitaminen B-(complex) en C., welke het lichaam nodig heeft. Met name groen theeblad is bekend om het hoge niveau van anti-oxidanten, die onder meer goed zijn voor de huid en andere organen. Daarnaast zijn er onderzoeken die een anti-bacteriële, ontgiftende werking aan (met name) groene thee toewijzen en zou het stofje ECGC (dat in het blad voorkomt) kunnen ondersteunen bij de verbranding van lichaamsvet.

Thee: een gezonde keuze!
Niet voor niets gaf de Gezondheidsraad eind 2015 in haar nieuwste adviezen m.b.t. gezonde voeding thee een prominente plek in deze adviezen. Het gebruik van vijf koppen zwarte thee of drie koppen groene thee per dag helpt de systolische bloeddruk met 2 mmg Hg te verlagen. Het drinken van drie koppen groene thee helpt bovendien het LDL-cholesterol met 0,05 mmol/l. te verlagen. Meer dan ooit is thee een gezonde keuze!