Thee wordt altijd gezet met vers koud water dat wordt verhit. Er zijn veel tegenstrijdige verhalen te vinden over de temperatuur waarop het water moet worden verhit. In tegenstelling tot veel traditionele aanwijzingen adviseren wij u het water niet aan de kook te brengen (ook niet voor zwarte theesoorten). Zodra water aan de kook is gebracht ontsnapt er veel zuurstof, wat de smaak van de uiteindelijke thee zal afvlakken. Ideaal is om te werken met een waterkoker waarbij temperaturen instelbaar zijn, omdat elke soort een eigen adviestemperatuur heeft.

Het leidingwater in Nederland kan – in tegenstelling tot vele andere landen – direct uit de kraan worden gedronken. Om het water nog zuiverder te maken is het mogelijk om het eerst door een (koolstof)filter te halen, zodat het kalkgehalte wordt gereduceerd en in het water aanwezige metalen (zoals lood en koper) worden verminderd. Dit komt tevens ten geode aan de zuivere smaak van uw thee.

Zorg er altijd voor dat u uw theekopje of theepot even voorverwarmd met warm leidingwater. Op deze manier trekt er niet teveel van de hitte van het theewater meteen in het aardewerk, porselein, glas of metaal van uw kop/pot.