Lapsang Souchong "Wuyi"

€6,95
Aantal
Omschrijving

Waarschijnlijk één van de meest controversiële theeën: Lapsang Souchong uit China. Controversieel omdat de één erbij zweert en de andere het verafschuwd. Over smaak valt inderdaad te twisten.

De blaadjes voor Lapsang Souchong worden na oxidatie (tot zwarte thee) in bamboemanden gedroogd boven smeulend dennenhout. De rook kringelt langs de drogende blaadjes wat de thee z’n bijzondere aroma geeft. Lapsang Souchong thee doet denken aan houtkachels en boswandelingen. De dennenrook tilt het gedurfde, bedwelmende karakter van deze thee nog een stap verder. Gekenmerkt door zwartbruine, golvende bladeren en een amberkleurige infusie, biedt Lapsang Souchong “Wuyi” een milde rooksmaak en een licht, maar kruidig smaakprofiel.

Traditiegetrouw wordt deze zwarte thee in de zomer geoogst in het ruige Wuyi-gebergte in de provincie Fujian in China, waarbij met name de hardere bladeren uit de lagere delen van de theeplant worden gebruikt. Om de unieke, rokerige smaak van Lapsang Souchong te bereiken wordt de thee gerookt met behulp van vochtig hout en de harsachtige bast van de paardenstaartden; dit versterkt de smaak.

Gerookte thee lijkt door haar bijzondere smaak voorbehouden aan een kleine groep enthousiastelingen. Voor mij was het juist een ontdekking en kan ik niet meer zonder! Lapsang Souchong thee drink je niet als ontbijtthee, maar is heerlijk aan het einde van de werkdag, of als digestief na een maaltijd. Lapsang Souchong thee is bovendien heerlijk in combinatie met zout of sterk gekruid eten, of sterk smakende kaassoorten. Voor de connaisseur en liefhebbers van single malt whiskey’s.

Ingrediënten:
Zwarte thee uit China, mild gerookt boven vochtig dennenhout.

3-5 minuten     85°C (185°F)