22/07/2017 - 16:03
Thee: een echte dorstlesser!

Voldoende drinken
Iedereen weet dat je dagelijks voldoende moet drinken om normaal te kunnen functioneren. Het menselijk lichaam bestaat voor meer dan 70% uit water. Dagelijks stoten we ongeveer twee liter vocht uit in allerlei vormen (urine, transpiratie, etc.) Bij warm weer of zware fysieke inspanning kan dat zelfs oplopen tot vier liter. Onvoldoende vochtinname en/of overmatig vochtverlies kan leiden tot uitdroging. Dit kan dan weer leiden tot tal van fysieke klachten, zoals: dorst, hoofdpijn, vermoeidheid, slechte concentratie, droge mond en krampen in armen en benen.

Vochtbehoefte
Om klachten tegen te gaan heeft het lichaam van een volwassene per dag een vochtbehoefte van ongeveer 2 liter (ongeveer 8 glazen per dag). Er zijn natuurlijk tal van manieren om de vochtbalans terug te brengen. Een warme kop thee zal daarbij niet meteen als eerste mogelijkheid worden bedacht, maar het is één van de dorstlessendste dranken die je kunt drinken!

Thee is beter dan water
Uitgebreide studies naar de effecten van theedrinken hebben aangetoond dat het drinken van thee in feite beter is dan het drinken van water. Indien je water drinkt, vervang je het uitgescheiden vocht in je lichaam. Theedrinken vervangt het vocht, maar bevat ook belangrijke antioxidanten, die het lichaam nodig heeft. Daarmee heeft een kopje thee al twee voordelen!

Verkoelend effect
Als je een kopje thee drinkt gedurende de zomer zal je lichaam koeler aanvoelen en wordt er in de mond extra speeksel geproduceerd. Het koelende effect komt door de cafeïne in het theeblad. Cafeïne is één van de stofjes die ondersteunt bij de verbranding van lichaamsvet tot energie. Dit leidt tot vochtverlies in de vorm van zweet, wat een manier van het lichaam is om zichzelf te koelen. Daarnaast zorgen de in het theeblad aanwezige polyfenolen, aminozuren en vitaminen ervoor dat de speekselproductie wordt opgevoerd, wat bijdraagt aan een dorstlessend gevoel.

Geen overmatig vochtverlies
Wetenschappers onderzochten ook de mythe dat thee tot overmatig vochtverlies zou kunnen leiden. Daaruit was de conclusie dat de cafeïne in de thee dat ook daadwerkelijk doet, maar dat het verlies minder is dan het vocht dat we door het kopje thee binnen zullen krijgen. Het is niet voor niets dat de Gezondheidsraad in haar nieuwe voedingsadviezen (november 2015) thee een prominente plek in de adviezen heeft gegeven. Naast het positieve effect op de vochtbalans kan het gebruik van vijf koppen zwarte thee of drie koppen groene thee per dag bijdragen aan de verlaging van de systolische bloeddruk met 2 mmg Hg. Het drinken van drie koppen groene thee per dag verlaagt bovendien het LDL-cholesterol met 0,05 mmol/l. Meer dan ooit is thee een gezonde keuze!


Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter