09/03/2018 - 12:54
Wat is borosilicaatglas?

Wie voor het eerst een theeglas van borosilicaatglas in zijn of haar handen houdt kan bijna niet geloven dat het zo sterk is als door wetenschappers wordt beweerd. (Ikzelf kon dat dat de eerste keer dat ik het vasthield ook niet). Het glas is erg dun en weegt daarmee bijna niets. Daarmee lijkt het alsof het veel fragieler is dan regulier (dik) glas, maar toch is dat niet zo.

Productie
De basis van dit bijzondere glas ligt in andere grondstoffen. De meeste glassoorten worden van het zogenaamde ‘calciumnatriumsilicaat’ gemaakt (zoals bijvoorbeeld de meeste normale ruiten). Borosilicaatglas wordt van ‘boriumsilicaat’ gemaakt, wat een mengeling is van zout van boor (het element ‘borium’) en kiezelzuur. Dit materiaal is enerzijds lichter, maar desondanks toch veel sterker, waarmee het een langere levensduur heeft dan het meeste reguliere glas.

Eigenschappen
Dit klinkt allemaal heel technisch, maar in de basis wordt borosilicaatglas ook wel gewoon “hard glas” genoemd. Dit wil echter niet zeggen dat het glas niet kan breken (dat kan zeker wel). In de winkel aan de Spiegelgracht werd me nog wel eens gevraagd of je het glas dan ook gewoon kunt laten vallen? Nee, ik adviseer nooit om glas te laten vallen. Borosilicaatglas is dan wel reuze sterk en kan tegen een stootje, maar het van grotere hoogte laten vallen zou – net als ander glas – ook kunnen leiden tot breuk.

Toch is het veel sterker dan regulier glas en beter bestand tegen chemische aantasting. (Zo wordt dit type glas ook wel gebruikt in laboratoria). Borosilicaatglas gaat veel beter om met hitte (kokend theewater is geen probleem) of vrieskou (in de diepvries gaat het niet kapot), ook al lijkt het glas dunner en lichter te zijn. Daarmee wordt borosilicaatglas ook wel “glas met een langere levensduur” genoemd.

Een kort filmpje over de ambachtelijke productie van Samadoyo-producten


Omdat het tegen een stootje kan is het glas ideaal voor theegebruik voor thuis, maar ook bijvoorbeeld op kantoor of in een cateringservice. Four Leaves biedt een collectie van het bijzondere glaswerk van Samadoyo aan. Tot en met 25 maart 2018 ontvangt u op de hele collectie een korting van 10% bij invulling van de code “samadoyo10” in de checkout van de online winkel.

Klik HIER om naar de pagina met Samadoyo-glaswerk te gaan.

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter