09/09/2018 - 16:21
Wat maakt je beter wakker ?

Cafeïne als dagstart
De dag beginnen valt niet voor iedereen even goed mee. Sommigen springen zo fris als een hoentje uit bed; anderen hebben eerst sloten koffie nodig om wakker te worden. Waar iedereen denkt dat koffie de betere dagstart is, blijkt dat er toch een aantal nadelen aan kleven: gemiddeld genomen bevat een mok koffie van 200ml zo’n 80mg aan cafeïne (ten opzicht van ongeveer 25 mg in zo’n zelfde mok groene thee). In verhouding met groene thee krijg je dus veel meer cafeïne binnen als je koffie drinkt. De cafeïne-boost die koffie geeft kan daarmee leiden tot een opgejaagd, rillerig gevoel én – voor sommigen – maagklachten.

Verhoging cortisol-niveau
Waarom geeft koffie een opgejaagd of rillerig gevoel? De cafeïne (en nog enkele andere stofjes) in koffie leidt tot een verhoogde afgifte van het stresshormoon cortisol. Dit wordt veroorzaakt door een verhoogde afgifte van het stresshormoon cortisol. Een langdurig hoog cortisolgehalte wordt in verband gebracht met diabetes en overgewicht. Ons cortisol-niveau hoort in de avond laag te zijn, zodat z’n tegenhanger melatonine ons slaperig kan maken. Een te hoog cortisol-niveau en in verhouding te weinig melatonine leidt daarmee tot vermoeidheid.

Overmatig gebruik
Het opgejaagde gevoel kan uiteindelijk overgaan in hoofdpijn. Koffie werkt namelijk ook in op je aderen. In koffie zitten zgn. “diterpenen” (zoals kahweol en cafestol) welke een uitwerking hebben op het LDL-cholesterol. Bij overmatig gebruik kan het risico op hart- en vaatziekten toenemen. Deze stofjes zorgen er ook voor dat je aderen samentrekken of ontspannen, dat uiteindelijk leidt tot hoofdpijn. Heel veel mensen hebben last van zgn. weekendhoofdpijn. Gedurende de week wordt er op werkdagen veel koffie op kantoor gedronken, terwijl er in het weekend een stuk rustiger aan wordt gedaan. Dit resulteert meestal in ontspanning van de aderen in het weekend met hoofdpijn tot gevolg.

Groene thee: polyfenolen
Veel mensen grijpen juist naar koffie om in de ochtend een boost te krijgen, terwijl uit onderzoek blijkt dat groene thee veel beter helpt om de ochtend door te komen. Uit een studie dat gepubliceerd werd in de “European Journal of Clinical Nutrition’ blijkt dat groene thee ons in de ochtend juist scherper maakt. Groene thee is rijk aan polyfenolen welke de bloedvaten verwijden en de bloedtoevoer naar onder meer de hersenen juist versnellen. (Polyfenolen zitten ook in bijv. bessen, wijn, olijfolie, walnoten en pinda’s). Groene thee geeft ons lichaam daarmee een boost, zonder de crash die een overmatige cafeïne-inname ons uiteindelijk geeft.

Bovendien wordt groene thee gemaakt van niet-geoxideerde theeblaadjes. Daarmee zitten ze nog boordevol van de goede antioxidanten die ons lichaam nodig heeft. Verschillende studies hebben door de jaren heen uitgewezen dat groene thee bijv. ondersteunt in cholesterol-daling, kan helpen in het reguleren van het glucose-niveau in de aderen, het metabolisme met zo’n 3-11% kan verhogen (een steuntje in de rug bij het verliezen van vet) en de risico’s op infecties kan verminderen.

Conclusie:
Zowel koffie als groene thee bevatten cafeïne. Gemiddeld genomen bevat koffie ongeveer drie maal de hoeveelheid cafeïne die in groene thee zit. Een overmatig gebruik van cafeïne kan leiden tot tal van klachten. De gezonde eigenschappen van groene thee helpen je beter de dag te beginnen door de polyfenolen die van nature in het blad voorkomen. Daarnaast bevat groene thee zoveel goede stofjes dat je het eigenlijk niet zou kunnen laten staan ;-)

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter